CENTRE EXCURSIONISTA EMPORDANÈS

39è CONCERT DE MUNTANYA  2024 – Diumenge 19 de maig

Previous slide
Next slide

Minibus intergalàctic a Sant Cristòfol dels Horts (Albanyà)

Aquest any, el Concert de Muntanya se’n va cap a l’ermita de Sant Cristòfol dels Horts, al terme d’Albanyà que ha estat recuperada recentment gràcies a les tasques de rehabilitació del GAT i del CEE amb l’actuació del grup gironí Minibús Intergalàctic.

Aquest veïnat s’esmenta, per primer cop, l’any 954, però a principis del XV, les guerres, mortaldats i tempestes el despoblen. En època moderna, va continuar donant servei com a església parroquial fins al 1928 quan el Bisbat va suprimir-la com a capella. A partir d’aleshores, Sant Cristòfol dels Horts se sumeix en l’oblit i l’abandó, fins avui.

El renaixement del monument, bé cultural d’interès nacional des del 1983, comença entre els anys 1980 i 1990, moment en què el Centre Excursionista Empordanès i del Grup Art i Treball de la Jonquera desenrunen l’absis i apilen les pedres i els carreus a l’exterior. La segona etapa de rehabilitació s’inicia el 2018, quan Sebastià Delclòs Pitruc i Lluís Benejam van alertar a l’arquitecte Joan Falgueras que «el poc que quedava podia col·lapsar». Gràcies a una vista conjunta i, amb l’entesa de l’aleshores alcalde d’Albanyà, Joan Fàbregas, van cercar complicitats a la Diputació de Girona per finançar-ho. «Lluís Bayona, qui era l’arquitecte del Servei de Monuments, va veure la urgència, vam aixecar plànols, com vam poder (la majoria de parets havien perdut la cara exterior i s’havia desfigurat el volum) i vam fer la memòria valorada», recorda Falgueras. Amb l’informe favorable s’inicià el camí de la restauració de què ara podem gaudir.

Minibús Intergalàctic, el grup convidat aquest any

Minibús intergalàctic són 5 col·legues que l’atzar ha fet reunir a Girona. L’amistat, la passió per la música i les ganes postpandèmiques de sortir de casa els va motivar a formar una banda de rock psicodèlic des de la inexperiència absoluta. Després de tres anys tocant per tots els raconets possibles, ens presenten el seu primer LP anomenat ‘Meditacions des dels Miratges Mercúrics’. Un còctel metzinós de rock psicodèlic, acid folk i pop seixantero que us farà ballar, suar i tenir experiències properes a la dissolució de l’ego. Res millor per trobar-nos en aquest veïnat perdut i recuperat de les runes.

38è CONCERT DE MUNTANYA  2023 – Diumenge 21 de maig a les 12 del migdia amb FETUS

Èxit total del Concert de Muntanya d’enguay amb el grup de música Fetus! Finalment es va moure l’ubicació per la pluja i es va fer a la Sala Polivalent de Colera. Moltissimes gràcies a tots els assistents .

Portem el 38è Concert de Muntanya, enguany amb FETUS al Castell de Molinàs (Colera)

El Castell de Molinàs dins el terme històric de l’abadia de Sant Quirze de Colera. Devia ésser una guaïta i defensa del seu espai litoral. La seva història és desconeguda, però potser s’identifica amb unes fortalesses situades a Colera, documentades al S.X i XI. Aquesta és la localització del Concert de Muntanya d’aquest any el proper diumenge 21 de maig al migdia. 

Hi haurà una ruta a peu senyalitzada des de Colera ( 4,5km · 230 desnivell+ · 1h 30min )També s’habilitarà  una zona d’aparcament a 5 minuts del concert. Transport habilitat per a persones amb mobilitat reduïda Hi haurà servei de bar, on només s’acceptarà efectiu. Si s’activa el Pla Alfa 3 risc d’incendi es canvirà d’ubicació.

El grup convidat al Concert de muntanya son:

Fetus eren un grup de punk-rock fins que van descobrir els romanços de Jaume Arnella i els van passar pel seu sedàs elèctric al celebrat ”Sota, cavall i rei” (2021). Ara, al nou disc “La serra dels perduts” (2022) exploren un nou univers sonor on hi caben sons tradicionals i cançó de taverna, descabdellant històries populars de l’imaginari empordanès i cançons perdudes de les Gavarres i de més enllà. El trio fundacional (Adrià Cortadellas, Telm Tarradas i Adrià Jiménez) s’alia ara amb col·laboradors de luxe com Guille Caballero (Els Surfing Sirles) o els músics d’arrel Ricard Ros i Carles Belda, de nou sota la producció de Joan Colomo.

Aquí un exemple de la seva música amb La Sega, extreta del seu nou disc ” La Serra dels Perduts”

37è Concert de Muntanya 2022 – Diumenge 29 de maig a les 12 del migdia

Arriba la 37a edició del Concert de Muntanya, enguany redescobrint el romànic del Cap de Creus

L’ermita, la qual fou una cel·la monàstica situada al terme municipal de Port de la Selva i que depenia del monestir benedictí de Sant Pere de Rodes, és l’escenari escollit per al concert que oferiran el dia 29 de maig El pèsol feréstec: cançons poesia pop tal com raja.

El grup va començar a sonar vora el 2003, quan en Gerard rascava tres acords i gargamellejava cançons d’en Dylan. Afortunadament, ben aviat va entendre que l’home sol ni vibra ni fa vibrar i es va envoltar d’amics músics. A poc a poc es va formar aquesta banda capaç d’adaptar un poema d’Ausiàs March al reggaeton, improvisar cançons o musicar una tesi doctoral. Alerta perquè també són capaços de fer que el públic acabi ballant una sardana patxanguera o cantant una cançó pop italiana. Recomanem, doncs, que es vingui amb ganes de deixar-se seduir per les seves melodies dolces i el clam poètic de la directora del Festival de Poesia de Barcelona.

Al concert s’hi podrà accedir amb vehicle normal des de Port de la Selva, i s’habilitarà una zona d’aparcament a 5 minuts a peu del concert. L’organització farà el transport de les persones amb mobilitat reduïda des de l’aparcament.

Música, patrimoni i paisatge, una combinació d’èxit pel 36è concert de muntanya a Santa Maria de l’Estela

Concert de muntanya  2021 – Diumenge 23 de maig a Santa Maria de l’Estela.

LA LUDWIG BAND

Sortits d’Espolla (Alt Empordà), en concret de l’antiga caserna de la Guàrdia Civil del poble i base operativa del grup, els sis components de La Ludwig Band ens presentaran el seu repertori d’arrel folk i sonoritat pop. De fet, la majoria de les seves cançons, que reprodueixen històries quotidianes, beuen de la tradició popular de casa nostra. Amb reminiscències de Bob Dylan, així com de la psicodèlia dels setanta, la seva proposta de ben segur que ens farà passar una bona estona.

SANTA MARIA DE L’ESTELA

L’ermita es troba al petit nucli de l’Estela, un veïnat de masos escampats que forma part del terme municipal de Cabanelles, si bé la millor manera d’accedir-hi és per Lladó.
L’església de Santa Maria (s. XII-XIII) consta d’una sola nau rectangular amb l’absis sense diferenciar, orientat a llevant. La portalada presenta tres arcs de mig punt en degradació, senzills i sense decoració. L’antic campanar romànic fou destruït per alçar-hi l’actual torre de planta quadrada amb arcs apuntats i coberta piramidal. Adossada a l’església hi ha l’antiga rectoria i, a pocs metres, la cel·la monàstica de St. Cristòfol (s. X-XI).
El conjunt representa un autèntic mirador de l’Alt Empordà, des d’on es pot gaudir, si el dia és clar, del Cap Norfeu fins al Montgrí.

http://coneixercatalunya.blogspot.com/2021/02/esglesia-de-santa-maria-de-lestela.html

Des de l’aparcament que s’ha habilitat hi ha una caminada de 30 minuts. Si voleu venir amb bicicleta de muntanya o bé amb una excursió a peu des de Lladó, us deixem dues propostes.

Si voleu venir a Santa Maria de l’Estela a peu des de Lladó, us deixem un track amb una proposta d’excursió.

Si voleu venir a Santa Maria de l’Estela amb bicicleta de muntanya us deixem un track amb una proposta amb sortida i arribada a Figueres.

CONCERT DE MUNTANYA

Activitats del concert de muntanya

Arran de la celebració de la II Setmana del Romànic a Figueres l´any 83, entre diversos actes es va realitzar amb notable èxit un concert de música del renaixement per la Coral Belles Arts de Sabadell, a l’església de St. Pere de Miró de Navata. Aixó fou el principi del que actualment són els anomenats Concerts a Muntanya.

Aquests concerts ofereixen una conjunció de música, paisatge i arquitectura que serveixen per donar a conèixer el nombrós i ric patrimoni arquitectònic que tenim a la nostra comarca.

L’Empordà gaudeix de monuments romànics de gran importància de tots coneguts, però n’hi ha d’altres que són veritables joies totalment desconegudes, les quals cal conservar, potenciar, arranjar i poder-los donar una utilitat.

Per aquest motiu, i per tal de donar a conèixer aquests indrets de les nostres comarques i conscienciar a la gent, va sorgir la idea d’una vegada a l’any organitzar-hi un concert, la qual cosa seria també una manera nova de gaudir de la música amb l’art arquitectònic de la nostra comarca.

El dia 29 de maig de 1983 tingué lloc a Sant Pere de Miró de Navata un concert de música del Renaixement per part de la Coral Belles Arts de Sabadell, dins els actes de la 2ona setmana del romànic de l’ Alt Empordà . Organitzat pel Grup d’ Art i Treball del C.E.E. i el Casino Menestral Figuerenc amb la col·laboració de Joventuts Musicals de Figueres.

Gràcies de la bona acollida que va tenir el concert, va sorgir l’ idea de ajuntar l’ art amb la música i a l’ any següent desprès de varies jornades de neteja per part GAT del Centre a l’ ermita de Sant Silvestre de Valleta es va organitzar el 2on concert.

Des d’aleshores, es va instaurar al Centre l’ organització del Concert de Muntanya conjuntament amb Joventuts Musicals de Figueres que cada any es celebra en un lloc diferent de la nostra comarca, oferint una conjunció de música, paisatge i arquitectura que serveix per donar a conèixer el nombrós i ric patrimoni arquitectònic.

L’Empordà gaudeix de monuments romànics que són poc coneguts, els quals cal arrenjar, netejar, conservar.

CENTRE EXCURSIONISTA

EMPORDANÈS

C/ Santa Margarida, 9-1r.

17600 Figueres.

secretaria@cee.cat

672 461 884 (dimecres de 18:30h a 20:30h)

www.cee.cat

Any de creació: 1965

Núm registre entitats esportives: 08354

Horari d’oficina:

Dimecres de 18:30h a 20:30h. (Cal tocar el timbre, 9-1r.)

Mes d’agost tancat per vacances.