HISTÒRIA
Les muntanyes, el vent, la neu, la boira, els rius, les plantes…
Per conèixer els inicis del Centre Excursionista Empordanès (CEE) cal explicar que era l’estiu de 1965 quan en Xavier Trilla i en Pepín Garcia anaven junts a l’escola i, a més, eren amics. Els agradava la natura i l’excursionisme. Però en Xavier era escolta i en Pepín era de l’OJE. Com que en aquests termes no es posaven d’acord, decidiren tirar per una altra banda. Per començar es feren socis de la UEC de Girona i de Banyoles i del Centre Pirenaic de Barcelona per poder anar a escalar amb ells a Montserrat.
Aquesta situació s’allargà un any. L’Anton Prat, de Banyoles, els animà a crear un Centre Excursionista a Figueres per aglutinar els afeccionats a la muntanya en general que pogués haver-hi a la nostra comarca i fer de punt de trobada per a futurs muntanyencs.
Iniciaren contactes amb membres de la llavors desapareguda Penya Tramuntana (Amiel, Tribulietx…) i amb jovent que rutllava pel seu aire (Fita, Bach, Guillament, Font, Delclós, Viscasillas, Testar…).
Les primeres reunions tingueren lloc al desaparegut Novel de la Rambla de Figueres, però aviat es traslladaren a la Granja Montserrat del carrer Lasauca i ja tot seguit al Casino.
Es podrien parlar de moltes més coses: de coves i d’escalada, de bicis i de motos, de cotxes i de “jeeps”, de fotos i diapositives, de cine súper8 i de vídeo, de tendes, bivacs i refugis, de camins i corriols, de castells i d’esglésies, de formigó i de calç, de portes i de finestres… tot un món que amb més de 50 anys d’història s’ha anat desgranat i engrassant: les muntanyes, el vent, la neu, la boira, els rius, les plantes…. és a dir la terra.
L’any 2005, el Centre Excursionista Empordanès va celebrar el quarantè aniversari, fet que sovint invita a la nostàlgia i a la reflexió del camí transcorregut al llarg d’aquest temps. Fruit d’això sorgí la idea de fer aquest document, que pretén mostrar les petites tasques que des de l’entitat s’han anat assolint i la repercussió que han tingut en el territori.
Per fer aquesta anàlisi s’han dividit les activitats realitzades en quatre blocs:
Descoberta
Per fer-ho entenedor, ordenarem la llista dels cims de la màxima alçada que els socis i les sòcies del CEE han anat assolint al llarg d’aquests quaranta anys, cronològicament i per altituds.
El 1965 Puig de Bassegoda (1.373,5 m), el 1966 Puigmal (2.980 m), el 1968 Aneto (3.414 m), el 1973 Toubkal (4.123 m), el 1974 Mont Blanc (4.884 m) i el 1990 Huascarán (6.768 m). S’han assolit molts més cims des d’aleshores, sabem que darrere cada cim hi ha una història de descoberta i coneixement d’un mateix, entre aquests destaquem el Denali, el Khan Tengri i el Pic Lenin.
Bibliografia CEE
El Centre Excursionista Empordanès ha editat diferents llibres.
Títol: Guia del romànic de l’Alt Empordà
Autor: Delclòs i Sunyer, Sebastià
Any: 1975
Títol: Els ocells de l’Empordà
Autor: Sargatal i Vicens, Jordi, Llinàs i Viola, Rosa
Any: 1978
Títol: El Republicanisme Federal Empordanès (1868-1869)
Autor: Romero i Dalmau, Alfons
Any: 1980
Títol: Records d’un excursionista *Reedició
Autor: Bosch de la Trinxeria, Carles
Any: 2005
Títol: Les cultures irano-sumèria-caldea, hitita i egípcia
Autor: Deulofeu i Torres, Alexandre
Any: 2005
Títol: La Història de l’Art Universal
Autor: Deulofeu i Torres, Alexandre
Any: 2008
Títol: Els darrers mots. Articles i altres escrits.
Autor: Deulofeu i Torres, Alexandre
Any: 2012
Títol: Centre Excursionista Empordanès : 50è aniversari 1965-2015
Autor: Turró i Ventura, Xavier (coordinació)
Any: 2015
CENTRE EXCURSIONISTA
EMPORDANÈS
C/ Santa Margarida, 9-1r.
17600 Figueres.
secretaria@cee.cat
672 461 884 (dimecres de 18:30h a 20:30h)
www.cee.cat
Any de creació: 1965
Núm registre entitats esportives: 08354
Horari d’oficina:
Dimecres de 18:30h a 20:30h. (Cal tocar el timbre, 9-1r.)
Mes d’agost tancat per vacances.