Jornades de treball a Sant Joan de Mussols I

IMG_0951 (1)

Tal com diu en Siso Blavi: “si no es publiquen a les xarxes les coses que fem, és com si no existissin…” és per això que m’he decidit a fer aquest bloc sobre les jornades de treball que durant el 2023 s’han fet a Sant Joan de Mussols.

Aquesta església esta situada a 903 m d’altitud i queda encimbellada, i posa fi a la serralada de Corsavell. Sembla que data dels segles XI-XII, encara que documentalment no se’n tenen notícies fins al s. XV, quan, segons aquesta font, es va recontruir. A inicis del s. XX fou abandonada pels ermitans, probablement per la manca de feligresos i de població a la zona.

Se l’ha anomenat St. Joan de Bauçol, de Bell-Sols, de Bussols: “Nosaltres ens hem inclinat per Sant Joan de Mussols, que és com l’anomenaven els dos darrers habitants de Can Coll de Pincaró”, tal com ho expressa en Sebastià Delclós en el llibre 30 edificis religiosos romànics de l’Albera.

Continuant amb l’informació que ens aporta en Sebastià Delclós, el Grup d’Art i Treball del Centre va començar la recuperació de Sant Joan de Mussols el 1981: es va millorar el camí d’accés, es van retirar fems de l’interior i les bardisses del teulat. El 1984 s’hi van dur a terme feines de recuperació amb l’ajut econòmic de la Diputació de Girona, aprofitant l’avinentesa es va documentar l’estat de l’ermita i els treballs que s’hi duien a terme en un reportatge de TV2. L’estiu de 1985 es va continuar la recuperació d’aquest edifici i per Sant Miquel, coincidint amb la Festa de Bassegoda, es van inaugurar les obres fetes. El 1986 i 1987 s’hi continua pujant material i treballant i s’acaben els treballs de recuperació.

35 anys després

El pas d’aquests 35 anys des de l’última actuació, han fet forat a l’edifici, mai tan ben dit. A inicis de l’any 2022 comprovem que la façana principal presenta una esberlada important amb el perill de posssible esllavissada de la cantonada si no s’hi fa una actuació de reparació i consolidació. També el teulat necessita una actuació urgent.

El camí fins al peu de l’església és costerut (hi ha 20 min pujant a peu), s’ha de pujar material: sorra, aigua, portland, planxes per arreglar el teulat, cables, tensors, i les eines adients per lligar l’edifici i prevenir  l’esberlada, també cal muntar una bastida per dur terme les obres, cal pujar els troncs de fusta per muntar la bastida. En resum, a l’esquena no ho podem pas pujar, perquè tots tenim un edat.

En Josep Rigau creu que la solució és que un helicòpter pugi tot el material pesant fins a peu d’obra, encara que hi ha diferents opinions sobre la idoneïtat d’aquesta solució. Els temps canvien i nosaltres també. Finalment, en Josep Rigau s’encarregarà de tota la logística, etc., de l’helicòpter i el 17 de març de 2023 serà el dia triat per pujar el material a Sant Joan de Mussols. 

(continuarà…)

Comparteix l´article 

Facebook
WhatsApp
Twitter
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *