Presentació de la descoberta d’una gravació sonora del 1975 en format entrevista a Alexandre Deulofeu

EscoltantDeulofeu1

El proper dijous 20 de febrer a les 7 de la tarda al Cercle Sport de Figueres, en el marc del 60è aniversari el Centre Excursionista Empordanès (CEE), es donarà a conèixer un arxiu sonor del 1975 que consisteix en una entrevista a l’historiador i polític Alexandre Deulofeu. Aquest és l’únic arxiu sonor que es coneix de l’il·lustre figuerenc. Durant l’acte es podran escoltar diferents fragments de l’entrevista.
Per contextualitzar els arxius es comptarà amb la presència i intervencions de Sebastià Delclòs “Pitruc” (un dels autors de l’entrevista), Lluís-Esteve Casellas (cap del servei d’arxius de l’Arxiu Municipal de Girona), Anna Maria Puig (presidenta de l’Institut d’Estudis Empordanesos) i Juli Gutièrrez Deulofeu (historiador i net d’Alexandre Deulofeu).
En Sebastià Delclòs “Pitruc” va trobar fa uns mesos a casa seva un casset que conté una part d’una entrevista feta el 1975 a Alexandre Deulofeu. Probablement és l’únic arxiu sonor existent de l’autor de la teoria de la matemàtica de la història. L’entrevista va ser feta per l’impressor Josep Maria Benejam “Bene”, el filòleg Jordi Pla i el mateix Sebastià Declòs. L’entrevista prové probablement d’una gravació de l’any 1975 en cinta magnetofònica de bobina oberta, que es va copiar en algun moment en aquest casset. A l’entrevista, Alexandre Deulofeu parla de la seva recent arribada de Veneçuela. Això situa l’entrevista més o menys a la mateixa data que aquesta altra publicada al diari Los Sitios de 8 de març de 1975: https://pandora.girona.cat/viewer.vm?id=0000731914&page=9&search=deulofeu%20venezuela&lang=ca&view=hemeroteca
L’entrevista consta de dos arxius sonors de 32 i 27 minuts respectivament. Son un fragment d’una entrevista probablement més extensa. Si poden escoltar els temes centrals d’estudi l’Alexandre Deulofeu: la matemàtica de la història i el romànic.
La digitalització de l’arxiu sonor ha anat a càrrec de l’Arxiu Municipal de Girona, on tenen les tècniques que es requereix per fer aquest tipus de digitalització. Han estat implicats en aquesta tasca: David Iglésias Franch (Cap de secció de documentació fotogràfica i audiovisual), Pau Saavedra Bendito (tècnic de la secció de documentació fotogràfica i audiovisual) i Lluís-Esteve Casellas (Cap del Servei d’Arxius). Des de l’Arxiu de Girona també s’ha realitzat la transcripció del document, utilitzant tècniques d’intel·ligència artificial. El casset ha quedat en dipòsit a l’arxiu municipal i els arxius sonors seran de lliure consulta a través del seu fons documental.

La història del CEE ha estat sempre molt vinculada amb Alexandre Deulofeu en aspectes de conservació del romànic així com amb la iniciativa des del CEE de la publicació d’obres com “Els darrers mots” o “Història de l’Art Universal”

Comparteix l´article 

Facebook
WhatsApp
Twitter
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *